Zašto su traktorske nesreće u letnjim mesecima tako česte 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Zašto su traktorske nesreće u letnjim mesecima tako česte
Trenutno na sajtu: 475       |       Podeli:
19.07.2023 | 0 коментар(а)



Čačak - Za samo dva dana život u traktorkim nesrećama izgubile su ti osobe. Nastradali su trinaestogodišnji dečak u selu kod Topole



kada je ispao iz prikolice koja se otkačila, bivši odbornik u Skupštini grada Čačka, Tihomir Đurović iz sela Slatina koji je izgubio kontrolu nad traktorom i prevrnuo se i muškarac iz Požege koji je sleteo sa puta upravljajući ovom poljloprivredno mašinom.

Vreli letnji dani i visoke temperature su još veće u kabini traktora ili kombajna. Savremena mehanizacija je nezamisliva bez klima uređaja i sistema za prečišćavanje vazduha, ali je veliki broj mehanizacije, posebno starih traktora, bez ove pogodnosti. Višečasovni radovi u otežanim uslovima mogu da dovedu do pregrejavanja pa čak i smrti operatera.

Vozači koji nekoliko decenija upravljaju traktorima ističu da je najvžanije da mašina bude ispravna, a da čak i sitan kvar može dovesti do velikog problema.

- Nas koji radimo u polju svakodnevno čekaju mnoga iznenađenja, bilo da smo na brdu, ravnici ili u šumi, pa je posebno važno da imamo dobru signalizaciju kada idemo glavnim putem iz parcele u parcelu. Sve mora na traktoru mora biti ispravno, pre svega pokazivači pravca, svetla, takođe i priključna mehanizacija sa kojom radimo. Ako radimo noću, mora sve da bude vidljivo kako za nas poljoprivrednike koji vozimo traktor, tako i za sve ostale učesnike u saobraćaju”, rekao je za RINU Aleksandar Lazović, poljoprivrednik iz Trbušana.

On dodaje da je tokom upravljanja traktora uvek neophodan veliki oprez jer povrede i nesreće mogu da se dese i na ravnoj livadi. Neophodi su iskustvo i znanje kako bi se mašinom pravilno rukovalo i kako ničija bezbednost ne bi bila dovedana u pitanje.

- Ne mogu svi sve da rade, vrlo često se za volanom traktora može videti dete, to nije ni poučno, ni praktično. Prvo se dete izlaže opasnosti, a potom se i ostali dovode u neprijatnu situaciju. Dešava se da se ljudi mnogo opuste, oslobode i na taj način nastaju nesreće. Traktor, kao mašinu nikako ne treba olako shvatati, kao i njen rad", kaže Aleksandar.

U seoskim domaćinstvima traktor je neophodan, a kaže se da on menja i oko 50 radnika. Ipak, veliki oprez prilikom vožnje i redovno održavanje ove mašine su preduslov da vam ona donese samo berićet, a ne i nevolju.

GZS/RINA




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


vesti traktor nesrece vrucine

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.360.071 посета
Тренутно на сајту: 476 посетилац(a)